İçeriğe geç

Karar Cesitleri Nelerdir

Kaç çeşit karar tipi vardır?

Türk hukukunda karar türleri; Ara kararlar ve kesin kararlar olmak üzere ikiye ayrılır.

Karar verme çeşitleri nelerdir?

İşletmelerde karar alma yaklaşımları genel olarak; Sezgisel karar verme, deneyime dayalı karar verme ve bilimsel karar verme olarak üçe ayrılır.

Karar kaça ayrılır?

Karar iki bölüme ayrılır: ara kararlar ve kesin kararlar. Bu ayrım, hakimin karardan sonra yargılamaya devam edip etmemesine göre yapılır. Hakim karardan sonra yargılamadan çekilir ve yargısal faaliyete son verirse, bu kararlara kesin kararlar denir.

Mahkeme karar türleri nelerdir?

beraat kararı, mahkûmiyet kararı, ceza verilmemesine karar, ihtiyati tedbir kararı, davanın reddi kararı, davanın reddi kararı

Karar alma modelleri nelerdir?

Önde gelen karar alma yaklaşımları rasyonel karar modeli, sınırlı rasyonellik modeli, içgüdüsel karar modeli ve yaratıcı karar modeli olarak sıralanabilir.

Karar alma teknikleri nelerdir?

Karar alma sürecinde kullanılabilecek teknikler arasında fayda-maliyet analizi, alternatif seçimi, çözüm önerileri, karar ağaçları, çarpışma çözümü, karar matrisi, karar tablosu, karar çerçevesi ve olumsuz sonuç değerlendirmesi yer almaktadır.

Stratejik kararlar nelerdir?

Stratejik kararlar, değişimin ve rekabetin yoğun olduğu, risk, karmaşıklık ve belirsizliğin yüksek olduğu, rakip faaliyetlere göre daha avantajlı bir durum/pozisyon elde etmek amacıyla alınan, uzak/uzun geleceği hedefleyen sonuç odaklı kararlardır (bkz. Ülgen ve Mirze, 2010: 35).

Karar kavramı nedir?

Karar; İki veya daha fazla uygun alternatif arasında bir seçimdir (Certo, 2003; Donaldson ve Cliffort, 1980). Karar verme, bir hedefe ulaşmak için alternatiflerin belirlenmesi, geliştirilmesi, analizi ve seçilmesidir (Dessler, 2004).

Örnek karar ne demek?

Daha önce verilmiş mahkeme kararları arasında benzer bir hukuki uyuşmazlıkta uygulanabilecek olanlara “emsal karar” denir. Emsal karar, ileride verilecek kararlara yön verecek nitelikte olan, hukuki bir konu hakkında verilen mahkeme kararıdır.

Kaç çeşit mahkeme var?

Buna göre Türk yargı sistemi; yargı organları (ilk derece mahkemeleri, bölge idare mahkemeleri ve Yargıtay), idari yargı (ilk derece mahkemeleri, bölge idare mahkemeleri ve Danıştay), anayasa yargısı (Anayasa Mahkemesi) ve uyuşmazlık yargısı (İtiraz Mahkemesi) olmak üzere üçe ayrılmıştır.

Gerekçeli karar nedir?

Gerekçeli karar, davadaki nihai kararı ayrıntılı olarak açıklayan ve kararın dayanağını ortaya koyan bir karardır. Uygulamada, gerekçeli karar genellikle taraflara belirli bir süre sonra tebliğ edilir.

Yargıda en üst merci kimdir?

3.

Neden beraat kararı verilmeli?

Kesin bir kanıt olmaksızın yüksek olasılık derecesinin olduğu durumlarda, muhtemelen suçlu olan bir kişiyi beraat ettirmek, muhtemelen masum olan bir kişiyi cezalandırmaktan daha tercih edilebilir olmalıdır. Bu, adaletin yanlış uygulanmasını önleyecek ve evrensel ilkelere dayalı bir yargılama sağlayacaktır.

Beraat kararı nasıl verilir?

Sanığın isnat edilen suçtan mahkûm edilmesi için yeterli, makul şüphenin ötesinde kesin ve inandırıcı delil elde edilememesi halinde, isnat edilen suçun sanık tarafından işlendiği ispat edilmemiş sayılır ve sanığın beraatine, halk deyimiyle “delil yetersizliğinden beraatine” karar verilir.

Mahkemede karar veren kişiye ne denir?

Bir yargıç, ait olduğu toplumun yasal kuralları ve ilkelerine dayanarak adaleti sağlamak için bağımsız ve tarafsız bir şekilde kararlar veren kişidir. Bazı hukuk sistemleri tek yargıç prosedürünü benimserken, diğerleri panel yargıç prosedürünü benimsemiştir.

Karar verme stilleri nelerdir?

Sezgisel karar verme stili, sezgi ve duygulara güven; Bağımlı karar verme stili, başkalarının önerilerinin ve talimatlarının değerlendirildiği bir yaklaşımdır. Kaçınma karar verme stili, karar vermekten kaçınma eğiliminin olduğu bir yaklaşımdır.

Ara kararlar nelerdir?

Ara kararlar, süreci tamamen veya kısmen sonlandıran kararlar olmayıp, sürecin her aşamasında alınan kararlar ara karar niteliği taşımaktadır. Genellikle sürecin yürütülmesinde önemli rol oynar. Mahkemenin kendiliğinden ara karar vermesi mümkün değildir.

Tek aşamalı karar nedir?

2.3.4. Tek adımlı karar: “Bazı karar problemleri, tek bir kararın verilmesini ve bu kararın sonucuna bağlı olarak belirli bir katkının yapılmasını gerektiren bir yapıya sahiptir.”

Sayısal karar verme teknikleri nelerdir?

Sayısal karar teknikleri arasında doğrusal programlama, karar analizi, proje değerlendirmesi, simülasyon modelleri, kuyruk analizi, permütasyon ve tekrarlanabilirlik tekniği (PERT), çok değişkenli istatistiksel değişkenler vb. yer almaktadır.

Kaynak: phyto.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir