İçeriğe geç

Hakim Bilirkişi Raporu Ile Bağlı Mıdır

Hakim bilirkişi raporuyla bağlı mıdır?

Bilirkişi, soruşturma aşamasında savcı, kovuşturma aşamasında ise hâkim veya mahkeme tarafından atanır. Bilirkişi raporu hâkim veya mahkeme için bağlayıcı delil teşkil etmez. Hâkim, kararını verirken deliller ışığında raporu serbestçe değerlendirecektir.

Bilirkişi hakimin kararını etkiler mi?

CMK’nın “Bilirkişi Raporu, Bilirkişi Görüşü” başlıklı 67/3. maddesine göre; “Bilirkişi, raporunda ve sözlü açıklamalarında, çözümü uzmanlık, özel veya mesleki bilgi gerektiren konular dışında, beyanlarda bulunamaz; hâkimin yapması gereken hukuki nitelendirme ve değerlendirmeleri yapamaz.”

Bilirkişi raporu mahkemede önemli mi?

Mahkeme tarafından atanır ve mahkeme veya taraflarca belirlenen olguları araştırmak ve sonuçları mahkemeye sunmakla yükümlüdür. Rapor, mahkemenin kararında önemli bir rol oynayabilir ve mahkeme tarafından kabul edilirse davanın sonucunu etkileyebilir. Bilirkişi bağımsız ve tarafsız olmalıdır.

Hakim dosyayı bilirkişiye göndermek zorunda mı?

Bir uzmana danışmak için yasal bir zorunluluk olmadığında, bir uzmana danışmak yargıcın sorumluluğundadır. Ancak, Yüksek Temyiz Mahkemesi, yasanın “çözümlemek için özel veya teknik bilgi gerektiren durumlar” ifadesini geniş yorumladı ve yargıcın hemen hemen her konuda bir uzmana danışması gerektiğini belirtti.

Hâkim ek rapor almak zorunda mı?

Hakim raporu değerlendirmekte serbesttir. Hakim raporu yetersiz görürse, bilirkişiden ek rapor isteyebilir veya gerçeği ortaya çıkarmak için önceki veya yeni seçilen bir bilirkişi tarafından yeni bir değerlendirme yapılmasını sağlayabilir.

Bilirkişi raporu geldikten sonra ne olur?

Bilirkişi raporu mahkemeye sunulduktan sonra, dava dosyaları kapsamında taraflara tebliğ edilir. Rapor teslim edildikten sonra, taraflar rapora ilişkin yorumlarını ve itirazlarını bildirebilir, eksik kısımları belirtebilir ve kanunda öngörülen süreler içinde ek rapor düzenlenmesini talep edebilirler.

Bilirkişi raporundan sonra mahkeme biter mi?

Raporun teslimi ve taraflara bildirimi HMK m. 280 raporun mahkemeye verilmesi, CMK m. 67, f. maddesi 1 yetkili makama (savcı, hâkim veya mahkeme) teslimi düzenlemektedir. Bu terim, sicil dairesi olarak anlaşılmaktadır[22].

Bilirkişi raporu kesin delil midir?

Bilirkişi görüşü hukuk teorisinde takdirî delil olarak kabul edilir11. inceleme için vurgulanmıştır. Bu nedenle bilirkişi görüşünün delil değeri olduğu, ancak yargıcın görüşe doğrudan bağlı olmadığı söylenebilir.

Bilirkişi raporu ne kadar etkilidir?

Bilirkişi raporunun değerlendirilmesi, dosyadaki diğer deliller gibi, mahkemenin takdirindedir. Ancak, hakimler davayı çözmek için uzmanlaşmış, uzman veya bilirkişi bilgisi gerektiren davalarda bilirkişilere başvurdukları için, kararlarını genellikle bilirkişi raporlarına dayandırırlar.

Bilirkişi raporu olumsuz olursa ne olur?

Taraflar, bilirkişinin kendilerine raporu tebliğinden itibaren iki hafta içinde raporda eksik gördükleri noktaları tamamlamakla yükümlüdürler; herhangi bir belirsizlik varsa bilirkişiden açıklama yapmasını veya yeni bir bilirkişi atanmasını mahkemeden isteyebilirler.

Bilirkişi raporu davayı nasıl etkiler?

Hangi sorularda bilirkişi görüşü alınmalıdır? Bu da süreçte gecikmelere yol açar. Bunun yerine, talebinizin yasallığını özel bir raporla kanıtlayabilirsiniz. Yasa, bir bilirkişiden özel bir rapor alınmasını öngörmektedir.

Bilirkişi raporunda kusur oranı verebilir mi?

Bilirkişi tarafından bir kusur değerlendirmesi (birincil/ikincil kusur, kusurun yokluğu, kusur yüzdesi) yapılamaz; bu yalnızca yargıcın sorumluluğundadır. Tersi bir yaklaşım benimsemek, bilirkişinin görev sınırlarını aşmak ve yargıcı değiştirmek anlamına gelir.

Hakim bilirkişi raporuyla bağlı mı?

Hakim raporu serbestçe değerlendirir. Ana SayfaEMSAAn Kural olarak bilirkişi raporu hakim için bağlayıcı değildir. Hakim raporu serbestçe değerlendirir.

Bilirkişi raporuna itiraz edilirse ne olur?

Mahkeme, rapora itiraz ederek yetkili bilirkişiden ek rapor düzenlemesini veya duruşmaya katılarak görüş bildirmesini isteyebilir. Gerçeğin ortaya çıkarılması için bunu gerekli görürse, yeni bir bilirkişi atayarak yeni bir rapor düzenlenmesini de emredebilir.

Bilirkişi raporu e-devlette görünür mü?

Uzmanlar, UYAP Bilgi Sisteminde uzman olarak tanımlandıktan sonra e-Devlet Kapısı üzerinden elektronik veya m-imzalarını kullanarak UYAP Uzman Portal Bilgi Sistemine giriş yapabilirler.

Bilirkişi kime bağlıdır?

Yukarıdaki hükümlere göre, hem hukuk hem de ceza yargılamasında bilirkişi isteme ve tayin etme yetkisi hâkime veya mahkemeye aittir.

Bilirkişi raporundan sonra mahkeme sonuçlanır mı?

Bilirkişi raporu mahkemenin kararını etkileyebilir. Bilirkişi raporundan sonra mahkeme sürecinde neler olabilir: Rapor mahkeme tarafından kabul edilebilir: Bilirkişi raporu mahkeme tarafından kabul edilebilir. Bu durumda rapordaki bulgular ve değerlendirmeler mahkemenin kararını etkileyebilir.

Adli tıp raporu hakimi bağlar mı?

Bir kişide oluşan komplikasyonun başka bir kişide aynı nedene sahip olup olmadığına bakılmalıdır. Özellikle yapılması gerekenin yapılanla örtüşüp örtüşmediğine bakılmalıdır. Ayrıca hakim, şikâyet ile belirli olay arasındaki bağlantıyı da incelemelidir.

Hakim bilirkişiyi nasıl seçer?

Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 276. maddesine göre hukuk yargılamasında: 1) Tarafların anlaştıkları bir kişi varsa, hâkim o kişiyi bilirkişi olarak atar. Taraflar arasında anlaşma sağlanamazsa, bilirkişi hâkim tarafından re’sen seçilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

iliyagulersen.com.tr ahşap merdiven