İçeriğe geç

Taraf Vekilleri Tanığa Soru Sorabilir Mi

Müşteki vekili sanığa soru sorabilir mi?

CMK m.201/1’e göre, şikayetçinin avukatı usule uygun olarak doğrudan davalıya soru sorabilir. Aynı zamanda davacı, mahkeme başkanı veya hâkim aracılığıyla davalıya soru sorma hakkına sahiptir.

Bilirkişi doğrudan soru sorabilir mi?

İlgili maddede şöyle denilmektedir: ‘Bilirkişi, gerektiğinde başkan, hâkim veya savcı aracılığıyla mağdura, şüpheliye veya sanığa soru yöneltebilir.’ Ancak başkan, hâkim veya savcı, bilirkişinin kendilerine doğrudan soru sormasına da izin verebilir.

Sanığa kimler soru sorabilir?

Tanığın sorgulanması aşamasında CMK’nın 201. maddesinde sayılan savcı, müdafi veya müdafi olarak yargılamaya katılan müdafi, doğrudan doğruya tanığa soru sorabilirken, sanık ve katılan, başkan veya hâkim aracılığıyla tanığa soru sorabilir.

Avukat tanığa doğrudan soru sorabilir mi?

Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 201. maddesi şöyledir: “(1) Duruşmaya savcı, müdafi veya müdafi olarak katılan avukat; sanığa, katılanlara, tanıklara, bilirkişilere ve duruşmaya usul disiplinine uygun olarak çağrılan diğer kişilere doğrudan soru sorabilir.

Müşteki vekili sorguya katılabilir mi?

Müdafi, şüpheliye soruşturmanın her aşamasında hukuki yardımda bulunabilir (CMK 149/1). Şüpheliye hukuki yardımda bulunan birden fazla müdafi bile olabilir. Müdafi, soruşturmanın her aşamasında şüpheliye soru sormalıdır; ifade verme veya sorguda bulunma hakkı engellenemez; kısıtlanamaz (CMK 149/3).

Tanıklara kim soru sorabilir?

(1) Duruşmaya katılan tarafların temsilcileri, usul disiplinine uygun olarak duruşmaya çağrılan tanık, bilirkişi ve diğer kişilere doğrudan soru sorabilirler. Taraflar, hâkim aracılığıyla soru sorabilirler.

Bilirkişi taraflarla görüşebilir mi?

Madde 3/2’ye göre: “Bilirkişi, taraflarla görüşemez; hâkim veya Cumhuriyet savcısı aracılığıyla taraflardan gerekli bilgileri alabilir; hâkim veya Cumhuriyet savcısı gerek görürse, her iki tarafın da hazır bulunduğu bir ortamda taraflarla görüşebilir.

Bilirkişi ne yapamaz?

Bilirkişilik Kanunu’nun “Temel İlkeler” başlıklı 3/2. maddesinde, “Bilirkişi, raporunda uzmanlık, özel veya teknik bilgi gerektiren hususlar dışında hiçbir beyanda bulunamaz; hiçbir hukuki niteleme ve değerlendirmede bulunamaz.” hükmü yer almaktadır.

Tanığın avukatı olur mu?

Kesinlikle evet meslektaşım. Talimat usulünün ceza muhakemesinde öngörülen usulden (CMK.196/2 hariç) farklı bir yönü yoktur.

Polis çapraz sorgu nedir?

Doğrudan sorgulamada, tanık, tanığı çağıran tarafça sorgulanırken, çapraz sorgulamada tanık, onu çağıran tarafça değil, diğer tarafça sorgulanır. Günümüzde çapraz sorgulamanın adil ve nesnel bir yargılama için bir gereklilik olduğu savunulmaktadır.

Mahkemede tanığa ne sorulur?

Söz konusu olayla bir ilginiz olup olmadığı sorulacaktır. Bu soruları açık ve doğru bir şekilde cevaplayın. Lütfen yanlış beyanda bulunmanın bir suç olduğunu unutmayın. Tarafları tanıyorsanız veya davanın konusu olan olayla bir bağlantınız varsa veya davadan kaynaklanacak durumla ilgileniyorsanız, bunu belirttiğinizden emin olun.

Avukatlar istedikleri her bilgiye ulaşabilir mi?

Kanunun 2. maddesiyle uyumlu olan bu hükümde, avukatların ve stajyerlerin vekaletname olmaksızın dava ve takip dosyalarını inceleyebilecekleri ve ilgililerin bu incelemeye izin vermesi gerektiği hükme bağlanmıştır.

Doğrudan sorgu nedir?

b) “Doğrudan sorgulama” kavramı. Doğrudan sorgulama, 2005 yılında Türk Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’na giren bir konu olup, tarafların, hâkimi dahil etmeden doğrudan tanığa, sanığa, katılımcıya veya bilirkişiye soru sorması anlamına gelir.

Hakim tanıklara ne sorar?

(3) Hakim, tanığa: “Şerefiniz, şerefiniz ve kutsal saydığınız bütün inanç ve değerleriniz üzerine, tanık olarak size sorulan sorulara vereceğiniz cevapların gerçeğe aykırı olmayacağına ve bilginizden hiçbir şeyi gizlemeyeceğinize yemin eder misiniz?” diye sorar.

Müşteki vekili ne yapar?

Şikâyetçi, soruşturma ve/veya kovuşturma aşamasında bir avukat tarafından temsil edilmesini ve davanın avukatı tarafından takip edilmesini talep edebilir. Şikâyetçinin avukatı bu bakımdan suçtan zarar gören kişinin veya suç mağdurunun avukatıdır.

Mahkemede müştekiye ne sorulur?

Şikayetçiden mahkemede ne beklenir? Mahkemede, şikayetçiye mahkeme süreciyle ilgili sorular sorulacaktır. Kimlik, tanıklık, olay ayrıntıları ve tanık ifadeleri hakkında bilgi alınacaktır. Avukatlar şikayetçiye kendini savunma fırsatı verecek ve mahkeme süreciyle ilgili sorular sorabilir.

Müşteki sanık vekili ne tarafta durur?

Davacı ve avukatı hakimin sağ tarafında, davalı ve avukatı hakimin sol tarafında durur. Ceza davasında davalı hakimin önünde, davacı/mağdur hakimin sağ tarafında ve davalının avukatı hakimin sol tarafındadır.

Duruşmada kimler soru sorabilir?

(1) Duruşmaya katılan tarafların temsilcileri; usul disiplinine uygun olarak duruşmaya çağrılan tanık, bilirkişi ve diğer kişilere doğrudan soru sorabilirler. Taraflar, hâkim aracılığıyla soru sorabilirler. Sorulan soruya itiraz varsa, hâkim sorunun sorulup sorulmayacağına karar verir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

iliyagulersen.com.tr