İçeriğe geç

Mülazım Kime Denir

Mülazım olmak ne demek?

3. Bir kimsenin yanında veya bir kuruluşta staj yapan kişi, stajyer: Sanatkâr ve memur çocukları (…) babalarının mesleğini sürdürürler, sanatkâr iseler babalarının işinde devam ederler, memur iseler babalarının bulunduğu şubeye mülazım (Musâhipzâde Celâl) olarak kaydolurlardı.

Mülazım rütbesi nedir?

[1] Teğmen. [2] Osmanlı İmparatorluğu’nda bir askeri rütbe.

Mülazim nedir Osmanlı?

Mülâzım kelimesi aynı zamanda “teğmen” anlamına gelir. Oberleutnant ise teğmendir.

Mülazım isminin anlamı nedir?

TDK’dan alınan bilgiye göre Mülazım isminin anlamı: 1. Gitmeyen, tutunan.

Mülazımlık ne demek?

Askerlikte teğmen anlamına gelir. Bu kelime sıklıkla Mulazim olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı, gereklilik biçiminde olmalıdır.

Mülazım öğretmen ne demek?

Mülazemet, bir yerde kalmak, devamlılığı sağlamak ve sebat etmek anlamına gelir. Uzun süre bir yerde çalışan kişilere teğmen denir.

Miralay kime denir?

Miralay (Osmanlıca: ميرآلای), Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemi ile Cumhuriyetin ilk yıllarında kullanılan, bugünkü albayın karşılığı olan, Mirliva ile kaymakam rütbeleri arasında yer alan askeri bir rütbedir.

En güçlü asker rütbesi nedir?

Subayların rütbeleri yukarıdan aşağıya doğru şöyledir: Mareşal, Orgeneral, Korgeneral, Tümgeneral, Tuğgeneral, Albay, Yarbay, Binbaşı, Yüzbaşı, Üsteğmen, Teğmen, İkinci Teğmen. Buradan da görülebileceği gibi en yüksek askeri rütbe Mareşal’dir. Türk Hava Kuvvetleri ve Türk Kara Kuvvetleri’ndeki en yüksek askeri rütbedir.

Yasaklı rütbe nedir?

Yasaklı rütbe, ciddi bir disiplin ihlali veya suç işlediği tespit edilen çalışanlara verilir. Bu ihlaller arasında kurallara uymama, itaatsizlik, hırsızlık, suistimal, kötü niyetli davranış, askeri disiplin ihlalleri, uygunsuz davranış, mesleki uygunsuz davranış veya diğer ciddi suçlar yer alabilir.

Mülazım nedir tarih dersi?

Mülâzım-ı evvel (Osmanlı Türkçesi: ملازم اول), Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında kullanılan bir askeri rütbe olup, bugünkü üsteğmen rütbesine karşılık gelmektedir.

Mülazım ne demek medrese?

Medrese profesörleri uygun öğretmenleri ve öğrencileri öğretmen olarak atarlardı. Büyük kadılar medresenin hakimleri olduklarında, ayrıldıkları medresede kendi muidlerini atarlardı.¹6. 5.

Levazım ne demektir?

(Askeri) Silah ve mühimmat hariç, silahlı kuvvetlerin yiyecek, giyecek, araç ve gereçlerini ifade eden genel bir terimdir.

Mükerrem kız ismi mi?

Mükerrem, Arapça kökenli bir erkek ismidir ve “onurlandırılmış”, “saygın”, “değerli” anlamına gelir. İslam kültüründe bu isim, taşıyıcısına verilen değeri ve onuru ifade eden bir nitelik olarak kabul edilir.

Mülayim ismi ne anlama gelir?

Mülayim, Türk kökenli bir isimdir ve “yumuşak huylu”, “uysal”, “sakin” ve “hoşgörülü” anlamına gelir. Genellikle kişinin mizacının yumuşak olması umuduyla verilen bir isimdir.

Mutaf ismi ne demek?

Keçi kılını ip haline getirip çeşitli ürünler yapan ustalara Mutaf denir.

Mülhem olmak nedir?

TDK’ya göre Mülhem, “birinin içinde doğmuş”, “esinlenmiş”, “birinin içine doğmuş” anlamına gelen bir sözcük olarak biliniyor.

Mütesellim olmak ne demek?

Mütesellim kelimesi, teslim edilen şeyi alıp kabul eden kişi, vergi ve resimleri toplamak üzere idari bir görevli tarafından görevlendirilen kişi, tahsildar, vergi toplayıcı gibi anlamlara gelmektedir (Şemseddin Sami, 1317: 1277).

Mülazemet nedir Osmanlı?

Eserin ana temasını oluşturan anlamda mülazemet, medrese eğitimini yüksek bir dereceyle tamamlayarak mezun olan bir öğrencinin ilmiye teşkilatında herhangi bir göreve girebilmesi için medresedeki hocalarından biri tarafından bir deftere kaydedilmesi ve dolayısıyla atanmasını beklemesini ifade eder.

Müteyemmen olmak ne demek?

(ﻣﺘﻴﻤّﻦ) sıf. (ar. teyemmun muteyemmen “uğurlu olmak” kökünden) [Ş. Sami’ye göre muteyemmin doğru olandır.] Uğurlu, mübarek, kutlu: Köyü sevenlerin her zaman ziyaret ettiği bir yerdi. (Hüseyin C.

Kaynak: dijitaldunyaniz.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir