Isparta’nın hangi meyvesi meşhur?
Isparta ve yöresinde yetiştirilen tarım ürünleri arasında gül, elma ve kiraz çok önemli bir yer tutmaktadır.
Isparta ilimizin neyi ile ünlüdür?
Isparta, Isparta ilinin merkezi olan şehirdir. Şehir, yerel el dokuması halıları ve gül yetiştiriciliği ile ünlüdür.
Isparta’da en çok ne yetişir?
Meyve ürünleri arasında elma, kiraz, kayısı, vişne ve üzüm yetiştiriciliği önemli bir yer tutmaktadır. Ülkemizin önde gelen üreticisi olan gül üretiminin yanı sıra tahıllar, baklagiller ve endüstriyel bitkiler de Isparta tarımında önemli bir yer tutmaktadır.
Isparta’nın en meşhur yemeği nedir?
Isparta’nın en meşhur yemeği nedir sorusunun cevabı şüphesiz fırın kebabıdır. Bu lezzetli kebap Nisan-Mayıs aylarında süt domuzu etiyle, Haziran sonunda keçi etiyle ve Eylül ayından itibaren keçi etiyle hazırlanır.
Isparta’nın neyi meşhur hediyelik?
Gül bahçeleriyle dolu Isparta’ya geldiğinizde gül yağı ve gül suyu mutlaka almanız gereken olmazsa olmazlar arasındadır. Aynı şekilde power reçeli ve gül lokumu gibi birçok ürün de Isparta’dan hediyelik olarak alabileceğiniz şeyler arasındadır.
Vişne nerenin meşhur?
“Afyonkarahisar Türkiye’de en çok vişne üreten il ve biz birinci sıradayız. Bu yıl vişne bahçelerinde çok fazla don olmadı. Bu nedenle bu yıl vişne verimi yüksekti.”
Isparta’da ne yenir?
Yalvaç Güllacı, Isparta Kabak Tatlısı veya İlimiz Helvası’nı denemeden Isparta’dan ayrılmayın. Sütçüler Yazılı Boğazı’na giderseniz boğazın temiz havasını içinize çektikten sonra fırında pişen lezzetli alabalıkları yemeden ayrılmayın.
Isparta’nın eski adı nedir?
Isparta, 1846 yılında fermanla kurulan Konya Vilayetinin Hamid Sancağı’nın merkezidir. O zamanki adı Hamidabad’dır.
Eğirdir’in neyi meşhur yemek?
Tatlı su levreği Eğirdir’in en meşhur balığıdır. Özel bir sosla marine edilmiş, hamurda kızartılmış ve köfte şeklinde servis edilen levrek çok lezzetlidir. Ana yemekten sonra servis edilen irmik helvası da denenmeye değer.
Isparta’nın geçim kaynağı nedir?
Isparta ilçe merkezinde tarım sektörünün payı (%19,38), sanayi sektörünün payı (%14,86), inşaat sektörünün payı (%5,24) ve hizmet sektörünün payı (%59) bulunmaktadır.
Isparta kışın soğuk mu?
Isparta ili, Akdeniz iklimi ile Orta Anadolu’da hakim olan karasal iklim arasındaki geçiş bölgesinde yer almaktadır. Bu nedenle, her iki iklim özelliği de il sınırları içerisinde gözlemlenebilir. Şehrimiz, serin kışları ve sıcak yazları olan yarı kurak, düşük nemli bir iklime sahiptir.
Isparta’da zeytin olur mu?
Yetiştiği Bölgeler: İskenderun, Anamur, Erdemli, Tarsus, Seyhan, Sütçüler-Isparta. Akdeniz bölgesinde 300 civarında.
Isparta’nın hangi meyvesi meşhurdur?
ISPARTA’DAN İHRACATIN GÖZDE KİRAZI: 2014 yılında Türkiye’de 790.420 dekar alanda 445.556 ton kiraz üretilmiştir. 2014 verilerine göre Isparta 52.454 dekar alanıyla 21. sırada yer almaktadır.
Isparta’nın hangi çiçeği meşhur?
Zamanla Isparta’da gül kültürü genişledi ve gelişti. Avrupa pazarına girmek için İsmail Efendi fuarlara katıldı ve Isparta gül yağını tanıttı. Bu mücadelelerle dolu bir hayat 1840’ta başladı ve tam gül mevsimi sırasında, Mayıs 1915’te Isparta’daki evinde vefat etti.
Yalvaç’ın neyi meşhur?
Yörede en çok yetiştirilen meyvelerden ayva, kayısı, vişne, çilek, kabak, erik, şeftali gibi meyvelerin yanı sıra Isparta’nın simgesi gül reçeli ve kahvaltı sofralarının şahı bal Yalvaç kahvaltı sofralarını süslüyor. Yalvaç kahvaltı sofrasını tamamlayan en önemli içecek ise çay.
Türk kirazı nedir?
Ziraat 0900: “Türk Kirazı” unvanına sahip ve en çok ihraç edilen çeşittir. Kabuk rengi kırmızı, meyveleri yuvarlak ve kalp şeklinde, eti serttir.
Isparta’nın neyi meşhur gül?
Türkiye florasında 24 adet gül türü bulunmasına karşın, Isparta gülü olarak da bilinen Rosa damascena Mill’in yetiştirdiği gül türünden gül yağı elde edilmektedir.
Isparta’da kiraz nerede bulunur?
Kiraz yetiştiriciliği Isparta genelinde, özellikle Isparta Merkez, Uluborlu, Şenurkent, Keçiborlu ve Atabey ilçelerinde yapılmaktadır.
Isparta’nın elması meşhur mu?
Kuzey Anadolu, Karadeniz kıyısı ile Orta Anadolu platoları arasındaki geçiş alanları ve son yıllarda güneydeki göller bölgesi önemli elma yetiştirme alanlarıdır. En yaygın iller Isparta, Karaman ve Denizli’dir.
Kaynak: orjindogalgaz.com.tr