Kayısı üzerindeki siyah noktalar neden olur?
Bu hastalığın nedeni bir mantardır; özellikle kayısı olmak üzere çekirdekli meyve ağaçlarının yapraklarını, meyvelerini, tomurcuklarını ve sürgünlerini etkileyen çil hastalığı, önemli verim kayıplarına ve kalite düşüklüğüne yol açar. Yapraklardaki lekeler belirli bir süre sonra düşer.
Kayısıdaki çil nasıl geçer?
Genç sürgünlerde oluşan lekeler, diş etlerinin salınması nedeniyle hızla küçük kanserlere dönüşür. İlkbaharda, hastalıklı tomurcuk ve kanserli dallar ve genç sürgünler sağlıklı kısımdan kesilerek bahçeden uzaklaştırılmalı veya uygun bir yerde yakılmalıdır.
Kayısıda çil ilacı ne zaman atılır?
Çiller durumunda, ilk ilaçlama sonbaharda yapraklar döküldükten sonra yapılır. İkinci ilaçlama ilkbaharda, pembe tomurcuk döneminde, %1’lik bordo sıvı gübre veya bakırlı fungisitlerden biriyle, ağacın her yerinin ıslanacağı şekilde yapılmalıdır.
Kayısı hastalıkları nelerdir?
Kayısıda sıklıkla görülen hastalıklar arasında çiçek monilyası, erik uyuz böceği, yaprak güvesi, şeftali uyuz böceği, bakteriyel kanser ve diş eti hastalığı yer alır.
Küçük siyah noktalar neden olur?
Siyah noktalar, kıl köklerinin cilt yüzeyinde bulunduğu foliküllerin, yani gözeneklerin yağ, cilt artıkları veya kir tarafından tıkanmasıyla oluşur. Komedon olarak da adlandırılan bu birikintiler aslında beyazdır ve cildin üst tabakasındaki havayla temas ettiğinde zamanla siyaha döner.
Kayısıda monilya hastalığı nedir?
Monilla hastalığı nedir? Literatürde “Monilinia laxa” olarak adlandırılan hastalık; kayısı, şeftali, kiraz, erik, vişne ve badem gibi taş ağaçlarda verim kayıplarına neden olabilen bir tür mantar hastalığıdır.
Kayısı lekesi nasıl geçer?
Lekeye sirke veya limon suyu dökün ve birkaç dakika bekletin. Ardından ılık suyla durulayın. Son bir seçenek olarak çamaşır suyu kullanmayı düşünebilirsiniz. Ancak dikkatli olun çünkü çamaşır suyu bazı kumaşlara ve yüzeylere zarar verebilir.
Kayısı meyvesinin kurtlanmaması için ne yapmalı?
Kayısı ağaçlarında olgunlaşma döneminde meyvelerin dökülmesine ve kurtlanmasına neden olan şeftali güvesi zararlısına karşı ilaçlama zamanlamasının belirlenmesi amacıyla, bölgede ekolojik açıdan temsili kayısı bahçelerinin bulunduğu yerlere şeftali güvesi tuzakları kurulmaktadır.
Çil hastalığı nedir?
Yaprak örtüsü hastalığı (FRECK), çekirdekli meyve ağaçlarında (kayısı, kiraz, şeftali, erik) görülen ve çekirdekli meyve ağaçlarının, özellikle kayısıların yaprak, meyve, tomurcuk ve sürgünlerini etkileyen, önemli verim kayıplarına ve kalite düşüklüğüne yol açan bir hastalıktır.
En iyi kayısı çil ilacı hangisi?
Yeni canlanan tomurcukları hastalıktan korumak için, çiçek tomurcukları açmadan önce (pembe çiçek tomurcukları döneminde) % 1 oranında bordo püresi (100 litre suya 1 kg mavi taş + 500 gr sönmemiş kireç) ilave edilir veya 100 litre suya % 50 oranında bakır içeren pestisitlerden biri 400 gr dozunda püskürtülür.
Kayısı ağacına kaç günde bir su verilir?
İklim koşullarına, rakıma ve ağacın meyve yüküne göre değişmekle birlikte kayısı ağaçlarına genellikle yılda 5-10 kez su verilir. Sıcak ve kurak bölgelerde sulama mayıs sonu haziran başında başlar ve eylül sonu ekim başına kadar 15-20 günlük aralıklarla devam eder.
Çilli kayısı yenir mi?
“Çilli kayısılar bir günlük ücreti bile kurtarmıyor.” Kayısıların fiyatı sadece beneklerinden dolayı keskin bir şekilde düştü. “Tüketiciler bu kayısıları çilleri yüzünden tercih etmiyorlar ama baktığımızda, tat ve aroma açısından diğer kayısılardan hiçbir farkı yok,” dedi.
Kayısı neyi sever?
Kayısı, derin, iyi drene edilmiş, iyi havalandırılmış, sıcak ve besin açısından zengin, kumlu, tınlı ve humus açısından zengin toprakları seven bir meyvedir. Ağaçlar güçlü, büyük, geniş taçlar oluşturur.
Kayısıya taban gübresi ne zaman atılır?
Kayısı gübresi ilkbaharda ağaçlar uyanır uyanmaz veya sonbaharda meyveler olgunlaştıktan sonra hafifçe uygulanır. Ancak ağaçların, bahçenin veya mevsimin özellikleri her yerde aynı olmadığından, gübrenin miktarı veya içeriği ve zamanlaması değişebilir.
Kayısı ağacı uçları neden kurur?
Kayısı ağaçlarının kurutulması ağaçta dönemsel ve mevsimsel kuruma ve hastalık riski çok yüksektir. Ayrıca yanlış budama, gübreleme, ilaçlama ve toprak yapısının bozulması gibi etkenler kayısı ağacının kurumasına yol açar.
Kayısı neden siyah olur?
Çok siyah kayısılar, geçen yıldan kalma aşırı kurutulmuş veya aşırı olgunlaştırılmış kayısılardır. Hafif acımsı bir tada sahiptirler. Bu kayısı çeşitleri günlük tüketime uygun değildir. Güneşte kurutulmuş kayısılar çok parlak veya çok koyu olmamalıdır, mat bir görünüme sahip olmalıdır.
Kayısı meyvesinin kurtlanmaması için ne yapmalı?
Kayısı ağaçlarında olgunlaşma döneminde meyvelerin dökülmesine ve kurtlanmasına neden olan şeftali güvesi zararlısına karşı ilaçlama zamanlamasının belirlenmesi amacıyla, bölgede ekolojik açıdan temsili kayısı bahçelerinin bulunduğu yerlere şeftali güvesi tuzakları kurulmaktadır.
Kayısı ağacı reçinesi neden olur?
KAYISI BAHÇELERİNDE YOĞUN YAPIŞTIRMA Meyve ağaçlarının bulunduğu topraklarda aşırı nem olması nedeniyle bitki kökleri hava ve oksijenden mahrum kalmakta, bu da iletim hatlarında sorunlara, kök boğazında çürümelere ve bunun sonucunda ağaçta buna bağlı strese yol açmaktadır.
Vücutta küçük kahverengi noktalar neden olur?
Ciltteki kahverengi lekeler genellikle güneşe maruz kalmaktan kaynaklanır ve “güneş lekeleri” olarak da adlandırılır. Yaşlılık lekeleri veya lentigo olarak da adlandırılırlar. Hormonal değişiklikler, hamilelik veya doğum kontrol hapı kullanımı da bu lekelerin oluşumuna katkıda bulunabilir.
Kaynak: farkgeridonusum.com.tr