İçeriğe geç

Dilekçeye Cevap Verme Süresi Geçerse Ne Olur

Dilekçeye cevap verme süresi 15 gün mü?

Dilekçede bilgi edinme dışında başka talepler de yer alıyorsa, dilekçe çoğaltılacak ve konuya göre Bilgi Edinme Hakkı Kanunu ve Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun uyarınca işleme alınacaktır. Bu durumlarda başvuru sahibi en geç 15 iş günü içinde bilgilendirilecektir.

Dilekçeye cevap gelmezse ne yapılır?

Cevap dilekçesini vermeyen ve ön inceleme duruşması sonuna kadar karşı delil sunmayan sanık, soruşturma aşamasında ancak HMK’nın 145. maddesi çerçevesinde, yani dilekçede gecikme amacı güdülmediğinde veya dilekçenin zamanında sunulmamasında sanığın kusuru bulunmadığı takdirde delil sunabilir.

Dilekçeye yasal süresi içinde cevap verilmezse ne olur?

Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 128. maddesine göre, davalı, cevap dilekçesini süresi içinde vermemişse davanın bütün vakıalarını inkar etmiş sayılır.

Cevap dilekçesi geç verilirse ne olur?

Davalı, cevap dilekçesini kanuni süre geçtikten sonra verdiğinden, reddiye çerçevesinde savunma ileri sürmüş sayılır (HMK. m. 128) ve savunmanın ileri sürülebilmesi için öncelikle davacının açık rızası aranır.

Dilekçe sahiplerine en geç kaç gün içinde cevap verilmelidir?

Türk vatandaşları ile Türkiye’de ikamet eden yabancıların, kendileri veya kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri veya devam eden yargılamanın seyri hakkında yetkili makamlara yaptıkları başvuruların sonuçlarına ilişkin dilekçeleri, en geç otuz gün içinde gerekçeli olarak cevaplandırılır.

Dilekçe hangi durumlarda geçersiz sayılır?

Başbakanlık’ın 2004/12 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına ve Bilgi Edinme Hakkına İlişkin Genelgesi’nin 1/a maddesinde; “Ad, soyad ve adres bulunmayan, imzası bulunmayan, belirli bir konu içermeyen veya yargı mercilerinin görevine giren dilekçelere cevap verilmeyecektir.” denilmektedir.

Cevap dilekçesi sunmayan delil bildirebilir mi?

(HMK.sanat.

Dilekçeyi işleme koymayan müdür?

Suçun eylem unsuru, dilekçenin işleme alınmaması, reddedilmesi veya kabul edilmemesidir. Bir suçun işlenmesi için, kişinin bir hakkı kullanmak üzere dilekçeyi yetkili bir makama sunması gerekir. Başka bir deyişle, dilekçe bir hakkı kullanmak üzere yapılmazsa veya yetkisiz bir makama yapılırsa, bu suç mevcut değildir.

Cevap süresi geçtikten sonra karşı dava açılabilir mi?

Yazılı yargılamada ve olağan yargılamada cevap verme süresi genellikle davalıya başvurunun tebliğ tarihinden itibaren iki haftadır. Mahkeme tarafından cevap süresinin uzatıldığı durumlarda, ek süre sınırı içinde cevap vermek mümkündür.

Resmi yazıya kaç gün içinde cevap verilir?

Maddeye göre; vatandaşlar, kendileri veya kamu ile ilgili istek ve şikâyetlerini yazılı olarak ilgili makamlara ve Türkiye Büyük Millet Meclisine sunma hakkına sahiptir. Aynı kanunun 7. maddesine göre, dilekçe sahiplerine en geç otuz gün içinde gerekçeli cevap verilecektir. 8.

Cevap dilekçesi vermeyen kişi tanık dinletebilir mi?

Cevap vermeyen taraf delil veya tanık sunabilir mi? Hukuk doktrini, cevap vermeyen davalının, reddi bağlamında savunmasını kanıtlamak için karşı delil sunma hakkını tanır. Yüksek Mahkeme’nin kararları da aynı yöne işaret eder.

İki haftalık cevap süresi nasıl hesaplanır?

DAVAYA CEVAP VERME SÜRESİ Tebligat, davalının davaya cevap vermesi için iki haftası olduğunu belirtmektedir. Hükümden de anlaşılacağı üzere, cevap dilekçesi sunma süresi tebliğden itibaren iki haftadır. İki haftalık süre hesaplanırken, dilekçenin iki hafta sonra tebliğ edildiği güne denk gelen gün dikkate alınır.

Cevap dilekçesi süresi kaç gün?

Cevap verme süresi, davanın davalıya tebliğ tarihinden itibaren iki haftadır (HMK m. 11).

Cevap süresinin uzatılması delilleri de kapsar mı?

Davalı, kanunda öngörülen cevap verme süresinin uzatılmasını, talebini haklı kılan nedenleri belirterek ve gerekiyorsa delilleri de ekleyerek, iki hafta içinde mahkemeden talep etmelidir; aksi takdirde ek süre isteyemez.

Dosyaya vekalet sunmak cevap süresini başlatır mı?

Davaya cevap verme süresi, davanın ana davalıya tebliğ edilmesiyle başlar. Avukatın vekaletname sunması veya fotokopi istemesi, cevap süresini etkilemez.

2 haftalık cevap süresi ne zaman başlar?

Ana Sayfa » Blog » Cevap dilekçesi vermek ne kadar sürer, ne zaman başlar ve ek süre nasıl alınır? Basit usule tabi davalarda ve yazılı usule tabi davalarda, cevap dilekçesi verme süresi, dilekçenin davalıya tebliğ edildiği tarihten itibaren iki haftadır.

2 haftalık cevap süresi nasıl hesaplanır?

Örneğin mahkeme kararının Salı günü, 10 Mart’ta tebliğ edildiğini varsayalım ve itiraz için iki haftalık süreye bakalım. Burada süre gün olarak değil hafta olarak belirlendiğinden, tebligat günü de süreye dahil edilir. 2 hafta sonra o güne denk gelen gün son gün olarak kabul edilir ve bu durumda son gün Salı, 24 Mart’tır.

Tebligata kaç gün içinde cevap verilir?

3. Taraflar, kendilerine iletilen bildirimlere, bildirim tarihinden itibaren otuz gün içinde cevap verebilirler. Bu süre, taraflardan birinin talebi üzerine yetkili mahkemenin kararıyla, haklı sebeplerin bulunması kaydıyla, ancak bir defaya mahsus olmak üzere, en fazla otuz gün uzatılabilir.

Resmi yazılara kaç gün içinde cevap verilir?

Maddeye göre; vatandaşlar, kendileri veya kamu ile ilgili istek ve şikâyetlerini yazılı olarak ilgili makamlara ve Türkiye Büyük Millet Meclisine sunma hakkına sahiptir. Aynı kanunun 7. maddesine göre, dilekçe sahiplerine en geç otuz gün içinde gerekçeli cevap verilecektir. 8.

Kaynak: toptankilit.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir