İçeriğe geç

Tezkire Kim Yazdı

Tezkire yazarı kimdir?

Eser, Teẕkiretü’n-nisâ adıyla da bilinmektedir. Türk edebiyatında şair biyografileri yazma geleneği, 15. yüzyılda Çağatay yöresinde Ali Şir Nevaî’nin yazdığı Mecâlisü’n-Nefâis ve Anadolu coğrafyasında Sehi Bey’in yazdığı Heşt Behişt ile başlayarak yüzyıllar boyunca kesintisiz devam etmiştir.

İlk tezkire kim yazdı?

Latifi’nin İstanbul’a geldiği yıllarda Anadolu coğrafyasında biyografi türünün ilk örneği olan “Sehi Bey Tezkire”si henüz tamamlanmıştı ve söz konusu biyografi edebiyat çevrelerinde büyük ilgi uyandırmıştı.

Tezkire nedir divan edebiyatı?

Tezkire, Arapça bir kelime olup hafızayı canlandıran bir şey anlamına gelir. Şair biyografileri, şairlerin biyografik eserleridir ve edebiyat tarihimizin vazgeçilmez kaynaklarıdır. İlk örnekleri Arap edebiyatında bulunan türün birçok örneğine, Fars ve Türk edebiyatında da rastlanır.

Tezkire nedir Osmanlı?

Tezkire (Arapça: تذكرة), Osmanlı İmparatorluğu’nda aynı şehirdeki resmi daireler arasındaki yazışmalardır. Tezkire ile Tahrirat arasındaki temel fark, Tezkirelerin mühürsüz ve imzalı olmasıdır.

Tezkere kimin eseri?

TEZKİRE-İ MECÂLİS-İ ŞU’ARÂ-YI RUM (GARîBÎ) Garîbî’nin Anadolu sahası şairlerini konu edinen ve bu alanda ilk sayılan eseridir.

Tezkire-i Şuarâ kimin eseri?

Bu yazıda ele alacağımız eser, daha önce ismi zikredilmeyen, 18. ve 19. yüzyıllarda Bağdat ve çevresinde yaşamış Türk şairlerini anlatan Hatibi’nin Tezkire-i Şu’arâ-yı Bağdâd’ıdır.

Tezkire heşt behişt hangi tür?

Osmanlı Türkçesinde tezkiretü’ş-şuarâ türü, Sehî Bey’in 945 (1538) yılında tamamladığı bu eserle başlar.

Heşt Behişt ilk nedir?

Dünyada önemli bir yeri olan Heşt Bihişt, Anadolu’da yazılmış ilk risale olma özelliğini taşımaktadır.

Tezkir nedir islamda?

Terim olarak Tezkire, belirli bir alanda ünlü kişilerin ve genel olarak şairlerin hayatlarını anlatan ve şiirlerinden örnekler veren eserdir. Tezkiralar birçok alanda yazılmıştır. Tezkiretü’ş-Şuara, Tezkiretü’l-Evliyâ, Tezkire-i Osmâniye, Tezkiretü’l-Hattatîn gibi çeşitli konularda biyografiler bulunmaktadır.

Tezkire nedir ayt edebiyatta?

TEZKİRE: *Eski çağlarda önemli kişilerin, özellikle şairlerin hayatlarının anlatıldığı, eserlerinden örnekler verilerek yazılan nesir türüdür. *Günümüz edebiyatında biyografinin karşılığıdır.

Tezkire kaç bölümden oluşur?

Devletşâh Tezkire bir giriş ve yedi bölümden oluşur. Daha sonra Nevâî Tezkire’sini sekiz bölüme ayırır ve “sekiz bölüme ayırma” geleneği Latîfî’ye kadar devam eder. Sadıkî ve Sehî biyografilerini Molla Câmî ve Nevâî gibi sekiz bölüme ayırırlar.

Tezkire divan edebiyatında kullanılan bir tür müdür?

Divan edebiyatında biyografi türüne Tezkire veya – denir.

Tezkire yazarları kimlerdir?

Bu çalışmada 16. yüzyılda yazılmış yedi şair biyografisi – Sehî Bey, Latîfî, Âşık Çelebi, Hasan Çelebi, Ahdî, Beyânî ve Gelibolulu Âlî – tek tek taranmış; bu biyografilerin yazarları tespit edilmiş, tespit edilen yazarların biyografileri verilmiş ve analizler bu biyografiler üzerinden yapılmıştır.

İlk tezkire nedir?

İlk Tezkire Örnekleri Anadolu coğrafyasında yazılmış ilk Tezkire örneği Sehi Bey’e aittir. Osmanlı İmparatorluğu’nda divan katibi olarak da görev yapmış olan Sehi Bey’in “Heşt Behişt” (Sekiz Gök) adlı eseri, Anadolu coğrafyasında biyografilerin ilk örneği olarak dikkat çekmektedir.

Şiirin yer aldığı tezkirelere ne denir?

Şairlerin biyografilerini içeren tezkirelere tezkire-i Şuarâ veya tezkiretü’ş-şuarâ (şair biyografileri) adı verilir.

Tezkire heşt behişt hangi tür?

Osmanlı Türkçesinde tezkiretü’ş-şuarâ türü, Sehî Bey’in 945 (1538) yılında tamamladığı bu eserle başlar.

Heşt Behişt ne anlatır?

Heşt Bihişt, İdris-i Bitlisi II tarafından yazılmıştır. Osmanlı İmparatorluğu’ndan II. Bayezid’in isteği üzerine yazılmıştır. Bayezid de dahil olmak üzere sekiz padişahın dönemini anlatan bir Farsça tarih kitabıdır.

Gülşen-i Şuarâ kimin?

Ahdî’nin en önemli eseri olan Gülşen-i Şuara (yaklaşık 971/1564-1002/1593), Şehzade Sultan Selim adına yazılmıştır.

Tezkiretus suara kimin?

TEZKİRETÜ’Ş-ŞU’ARÂ (HASAN ÇELEBİ) 16. yüzyılda Anadolu topraklarında yazılan beşinci şairin anıları. 1586 yılında yazılan eser Kınalı-zâde Hasan Çelebi Tezkiresi veya Tezkiretü’ş-şu’arâ olarak bilinmektedir. Tezkiretü’ş-Şu’ara bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır.

Kaynak: hospitour.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir